Vitamíny
Vitamíny
Sú to esenciálne látky pre náš život. Síce sú potrebné len v malých množstvá, no bez ich prítomnosti by mnohé procesy v našom tele nefungovali správne. Neprítomnosť alebo relatívny nedostatok vitamínom má za následok vznik chorôb. Samotný prísun vitamínov však nie je zárukou, že sa v organizme efektívne spracujú. Nesprávna strava totiž môže zapríčiniť zlú absorbciu vitamínov. Na príjem stravy sa preto treba pozerať ako na súzvuk viacerých činiteľov ovplyvňujúcich správny chod organizmu.
Spravidla delíme vitamíny podľa ich rozpustnosti:
Rozpustné vo vode: Komplex vitamínov B, vitamín C
Rozpustné v tukoch: vitamíny A, D, E, K
Stav, kedy telo postráda vitamíny sa nazýva avitaminóza a naopak, predávkovanie vitamínmi nazývame hypervitaminóza.
Vitamíny rozpustné vo vode
Ako bolo spomenuté vyššie, patria sem vitamíny B-komplexu a vitamín C. Neprítomnosť len jedného vitamínu zo skupiny B vitamínov je ojedinelá, keďže nedostatočná výživa je sprevádzaná nedostatkom viacerých vitamínov. Ako dôsledok avitaminózy pozorujeme vznik chorôb ako napríklad beri-beri (deficit thiamínu), pelagra (deficit niacínu), zhubná anémia (deficit kobalmínu) alebo skorbut (deficit vitamínu C).
Názov |
zdroj |
deficit |
B1- thiamín |
Obilniny, maso |
Beri-beri, periférna myopathia, Vyčerpanosť, kardiovaskulárne,neurologické, Svalové degeneratívne zmeny
|
B2- riboflavín |
Droždie, pečeň, obličky |
Zápal ústnych kútikov, jazyka a pier, fotofóbia, seborhea |
B3- niacín |
Mnoho potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu |
Tráviace poruchy, dermatitída, depresia, demencia,pelagra |
B5- kyselina pantoténová |
Potraviny živočíšneho pôvodu, strukoviny, celozrnné výrobky |
Deficit je veľmi vzácny kvôli hojnému nadbytku v potrave, „burning foot syndrome“ zaznamenaný u vojonových zajatcov |
B6- pyridoxín |
Pečeň, avokádo, makrely, banány,maso, zelenina, vajcia |
Nedostatok je vzácny, môže sa objaviť u dojčiacich žien, alkoholikov |
biotín |
Syntéza črevými baktériami |
Depresia, halucinácie, svalové bolesti |
B12- kobalamín |
Pečeň, droždie, komerčné prípravky |
Zhubná anémia |
Kyselina listová- folacín |
Hlavne listová zelenina- šalát a pod |
Zhubná anémia |
Vitamín C- kyselina askorbová |
Hlavne ovocie, zelenina |
Skorbut, vypadávanie zubov, zlé hojenie rán, citlivé a krvácajúce ďasná |
Vitamíny rozpustné v tukoch
Ich vstrebávanie je závislé na bezchybnom vstrebávaní tukov. Ich transport v krvi je sprostredkovaný tzv.lipoproteínmi alebo špecifickými bielkovinami. Tu vidíme, že tuky vôbec nie sú zlé, ale dôležité J
Vitamín A je dôležitý pre zrak. Známy je jeho provitamín betakarotén, ktorý pôsobí ako antioxidant (vychytávač voľných kyslíkových radikálov). Vitamín D je významný factor v metabolizme vápnika a fosforu. Tokoferol- vitamin E je najdôležitejší prirodzený antioxidant. Vitamín K je nevyhnutný pre tvorbu krvných zrážacích faktorov, bez jeho prítomnosti by telo vykrvácalo.
názov |
zdroj |
deficit |
Vit.A |
Pečeň, zelenina, ovocie, vajcia, mlieko strukoviny |
Šeroslepota |
Vit.D |
Slnečné žiarenie, ryby, vajcia, mlieko |
Krivica, osteomolácia, maknutie kostí |
Vit.E |
Obilné klíčky, olej zo semien |
Neurologické potiaže, anémia u novorodencov |
Vit.K |
Črevné baktérie, potrava rastlinného a živočíšneho pôvodu |
Hemorhagické ochorenie, poruchy žlčníka, slinivky brušnej |