Bielkoviny (proteíny)

13.03.2010 21:34

Bielkoviny (proteíny)

Príjem bielkovín v potrave nie je vysoký (15-20%), no ich využitie je naozaj rozsiahle. Sú to multifunkčné látky, ktoré plnia informačné, regulačné, transportné, štruktúrne úlohy v ľudskom tele.

Ich stavebnými jednotkami sú aminokyseliny (v prírode sa vyskytuje približne 300 aminokyselín, ale naše bielkoviny sú tvorené len 20timi). V prijatej potrave nesmie chýbať 10 esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť, no pre svoju funkčnosť ich potrebuje. Ľudské telo prijaté bielkoviny rozkladá na základné stavebné častice, z ktorých si vyrobí nové proteíny v závislosti od potreby. Ak telu nie sú dodávané bielkoviny, dochádza k poruchám širokého rozsahu, ktoré sa však dokážu liečit vhodne nasadenou diétou. O niečo závažnejšie sú geneticky podmienené poruchy metabolizmu proteínov, ktoré nie sú vždy vyliečiteľné a v zriedkavých prípadoch sú nezlúčitelné so životom.

 

Nutrične esenciálne AMK

Nutrične neesenciálne AMK

Arginín*

Alanín

Histidín*

Asparagín

Izoleucín

Aspartát

Leucín

Cysteín

Lyzín

Glutamát

Methionín

Glutamín

Fenylalanín

Glycín

Threonín

Prolín

Tryptofán

Serín

Valín

Tyrozín

 

  • semiesenciálne aminokyseliny- počas rastu dieťaťa nie sú syntetizované v dostatočnom množstve