Bielkoviny (proteíny)
Bielkoviny (proteíny)
Príjem bielkovín v potrave nie je vysoký (15-20%), no ich využitie je naozaj rozsiahle. Sú to multifunkčné látky, ktoré plnia informačné, regulačné, transportné, štruktúrne úlohy v ľudskom tele.
Ich stavebnými jednotkami sú aminokyseliny (v prírode sa vyskytuje približne 300 aminokyselín, ale naše bielkoviny sú tvorené len 20timi). V prijatej potrave nesmie chýbať 10 esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť, no pre svoju funkčnosť ich potrebuje. Ľudské telo prijaté bielkoviny rozkladá na základné stavebné častice, z ktorých si vyrobí nové proteíny v závislosti od potreby. Ak telu nie sú dodávané bielkoviny, dochádza k poruchám širokého rozsahu, ktoré sa však dokážu liečit vhodne nasadenou diétou. O niečo závažnejšie sú geneticky podmienené poruchy metabolizmu proteínov, ktoré nie sú vždy vyliečiteľné a v zriedkavých prípadoch sú nezlúčitelné so životom.
Nutrične esenciálne AMK |
Nutrične neesenciálne AMK |
Arginín* |
Alanín |
Histidín* |
Asparagín |
Izoleucín |
Aspartát |
Leucín |
Cysteín |
Lyzín |
Glutamát |
Methionín |
Glutamín |
Fenylalanín |
Glycín |
Threonín |
Prolín |
Tryptofán |
Serín |
Valín |
Tyrozín |
- semiesenciálne aminokyseliny- počas rastu dieťaťa nie sú syntetizované v dostatočnom množstve