Celulitída

14.03.2010 19:47

 

Celulitída

 

Snáď najrozšírenejší kozmetický problém žien 20teho storočia, ktorý takmer každú z nás pri pohľade do zrkadla privádza do šialenstva. Približne do roku 1960 si to žiadna žena nebrala k srdcu, kým na to z ničoho nič niekto neupozornil (podľa rôznych zdrojov to bol muž :) ). Celulitídu môžeme definovať ako hrboľatý povrch pokožky v konkrétnych partiách tela, najčastejšie oblasť stehien, sedacieho svalstva, brucha a rúk.

Známy je výraz „pomarančová koža“.

Ako celulitída vzniká?

Je to dôsledok viacerých faktorov: nedostatok pohybu, zlá strava, nedostatok vitamínov, nevyhovujúci pitný režim, hormonálne zmeny, stres, fajčenie.

Nedostatočný pohyb lymfy, tekutiny zodpovednej za odstraňovanie toxických látok z tela, spôsobuje usádzanie toxínov v tukových bunkách. Toxíny bránia využitiu tukov zo zásob a vznikajú „hrudky“ tukových buniek, ktoré sa fyzicky objavia na pokožke vo forme hrbolčekov. „Hrudky“ svojím neprirodzeným tvarom blokujú voľný priechod ciev, čím sa znižuje nutričné zásobovanie buniek. Keď si to zhrnieme, pod kožou sa nám hromadia toxíny, bunky trpia nedostatočným prísunom živín a na pokožke pozorujeme hrboľatý povrch. Tento kozmetický nedostatok by nás mal v konečnom dôsledku zaujímať čo najmenej.

Ako zbaviť telo toxínov alebo hladká a pružná pokožka na dosah

Bez práce nie sú koláče a bez cvičenia a zdravej stravy nie je krásne telo. Takto si dovolím stručne zhrnúť návod na zbavenie celulitídy. Pri pohľade do zrkadla si musíme položiť niekoľko otázok:

  1. Mám dostatočný príjem vody? (vodou sa myslí čistá, pitná a z časti minerálna voda)
  2. Mám dostatočný príjem ovocia, zeleniny, minerálov a vitamínov?
  3. Hýbem sa?
  4. Trpím ochoreniami spojenými s hormonálnou zmenou, užívam lieky zodpovedné za hormonálne zmeny, zadržiavanie vody v tele?

V závislosti od odpovedí na predchádzajúce otázky vieme, čo pre odstránenie celulitídy treba urobiť. Ak stále neviete, ako si pomôcť, tu sú rady:

  1. Pre správne prúdenie lymfy, odtok toxínov, prísun živín je nevyhnutný pitný režim. Množstvo príjmu vody sa odlišuje v závislosti od hmotnosti človeka. Všeobecne sa odporúča vypiť približne 2,5litra vody na deň v pravidelných dávkach.
  2. Ovocie, zelenina sú fantastické zdroje vitamínov, obsahujú isté množstvo vody. Minerály a vitamíny sú pre celkový bezchybný chod organizmu nevyhnutné
  3. Pohyb, kameň úrazu, robí priam divy. Pravidelné cvičenie rozprúdi lymfu, zvýši prekrvovanie, čím sa toxické látky odstraňujú z tela, k bunkám sa dostanú živiny, do krvi sa vyplavia endorfíny (hormóny „šťastia“) a naše telo bude spokojné. Odporúčajú sa hlavne vytrvalostné športy ako je jogging, spinning, airobic, zumba.
  4. Hormonálne zmeny zahŕňajú celý komplex navzájom sa ovplyvňujúcich aktivít organizmu. V týchto prípadoch je najideálnejšie navštíviť lekára a zbytočne na sebe neexperimentovať.

Istú úlohu zohráva pri tvorbe celulitídy aj genetika, ale pozor, netreba ju z vlastnej lenivosti využívať ako výhovorku.

 

Hlavné zásady môžeme doplniť o viaceré „rozmaznávacie“ elementy ako sú masáže, sauny, krémy alebo gély. Najdôležitejšie je však nepodliehať „depkám“ zo svojho výzoru, nevyhadzovať vysoké sumy za „zázračné“ krémy, ale myslieť racionálne.