Cholesterol

13.03.2010 21:36

Cholesterol

Novodobý strašiak cholesterol je opradený len tými najhoršími historkami, avšak jeho prítomnosť v tele je nevyhnutná. Je na čase poznať jeho pravú tvár.

Cholestrerol zaraďujeme medzi lipidy a je súčasťou základnej štruktúry membrán a vrstvy plazmatických lipoproteínov. Telo si cholesterol dokáže syntetizovať samo (500mg/deň). Z tohto množstva je 10% vyprodukovaných pečeňou, 15% črevom a zvyšný podiel pripadá na kožu. Syntézy cholesterolu sú prakticky schopné všetky tkanivá.

Známe pojmy a neznáme funkcie alebo LDL vs. HDL

Tieto skratky cholesterolu poznáme ako „zlý“ a „dobrý“ cholesterol. Prečo sú takto označované?

LDL („zlý“ cholesterol) je forma, pomocou ktorej je cholesterol distribuovaný z krvi do tkanív. Ak je v krvi vysoká koncetrácia cholesterolu, aktivita LDL sa zvýši a cholesterol sa dostáva vo vačšom množstve do tkanív, čo v konečnom dôsledku spôsobuje upchávanie ciev (atherosklerózu)

HDL („dobrý“ cholesterol) je forma, ktorá prenáša cholesterol z tkanív do pečene, kde prebieha jeho premena na žlčové kyseliny. V tejto forme je vylučovaný z tela.

Podstatný je pomer LDL:HDL v krvi. Pokiaľ je tento pomer vysoký, dochádza k vzniku atheroskleróze.

Dôležitým faktorom pre udržanie vhodného pomeru LDL:HDL je strava. Na zníženie množstva lipidov v krvi majú pozitívny vplyv nenasýtené mastné vyskytujúce sa v slnečnicových, sójových, kukuričných, bavlníkových semenách. Podstata ich účinku ešte nie je známa. Nárast výskytu lipidov v krvi ovplyvňujú aj sacharidy ako sacharóza a fruktóza. Fajčenie, pitie kávy, psychický stres, nadmerné porcie jedla majú tiež značný vplyv.

V populácii existuje pár jedincov trpiacich na dyslipoproteinémiu, ochorenie vedúce k hypo- alebo hyperlipoproteinémii.