Minerálne látky
Pre správne fungovanie fyzilogických a biochemických funkcií v tele sú nevyhnutné minerálne látky. Tie sa na základe požadovaného množstva príjmu delia na
- makrominerály: ich príjem je vačší ako 100 mg/deň
- mikrominerály: príjem nižší ako 100 mg/deň
Príjem minerálov je spravidla pokrytý príjmom zodpovedajúceho množstva celozrnných výrobkov, strukovín, zelenej listovej zeleniny, masa a mliečnych výrobkov
Mikrominerály
prvok |
zdroj |
Chróm |
Maso, pečeň, kvasnice, orech, syr, celozrnné výrobky |
Kobalt |
Potraviny živočíšneho pôvodu |
Meď |
pečeň |
Jód |
Soľ, morské plody |
Železo |
Červené maso, pečeň, vajcia |
Mangán |
|
Molybdén |
|
Selén |
Potraviny rastlinného pôvodu, maso |
Kremík |
Rastlinná strava |
Zinok |
|
Fluoridy |
Pitná voda |
prvok |
zdroj |
Vápnik |
Mliečne výrobky, fazuľa, listová zelenina |
Fosfor |
Zložky potrave obsahujúce fosfor |
Sodík |
Kuchynská soľ |
Draslík |
Zelenina, ovocie, orechy |
Chloridy |
Kuchynská soľ |
Horčík |
Zelená listová zelenina |