Probiotiká a prebiotiká

13.03.2010 21:40

Probiotiká a prebiotiká

Vo všeobecnosti môžeme probiotiká definovať ako mikroorganizmy používané za účelom fermentácie. Probiotické kultúry, ktoré nájdeme v našich črevách sú tvorené lactobacilmi a bifidobaktériami. Vytvárajú nevhodné prostredie pre život zdraviu škodlivých mikroorganizmov (istá forma imunity), syntetizujú vitamín K dôležitý pre tvorbu zrážacích krvných faktorov, redukujú symptómy laktózovej intolerancie, môžu znižovať hladinu cholesterolu v krvi alebo znižovať riziko niektorých chorôb tráviaceho traktu.

Probiotiká sú súčasťou hlavne mliečnych výrobkov, ale nájdeme ich aj v kyslej kapuste. Mliečne výrobky s obsahom probiotík je ideálne konzumovať čo najskôr od dátumu výroby, keďže prežitie baktérií klesá s narastajúcim časom.

Na to, aby mohli probiotiká vykonávať prospešnú činnosť pre náš organizmus, je nevyhnutné vytvorenie podmienok pre ich rast. Na to slúžia prebiotiká. Sú to látky patriace medzi polysacharidy. Najznámejším prebiotikom je vláknina, ktorú nájdeme v celozrnných výrobkoch, zelenine, ovocí, strukovinách. Vynikajúce prebiotikum je inulín, používaný aj v biochémii a mikrobiológii pri kultivácii bakteriálnych buniek. Nájsť ho môžeme v čakanke alebo v púpave.

 

Pro- a prebiotiká je vhodné užívať pre správny chod organizmu. Ich vyšší príjem sa odporúča pri liečbe antibiotikami, cytostatikami, imunosupresívami, pri nevhodnej diéte, pri vysokej konzumácií sladkostí, alkoholu, pri infekčných ochoreniach alebo pri zvýšenom strese.