Tuky (lipidy)

13.03.2010 21:29

Tuky (lipidy)

Ak sa niekde dočítate, že tuky sú vaším nepriateľom, radšej sa pousmejte a nevenujte tejto informácii viac pozornosti. Prečo? Z jednoduchého dôvodu: lipidy sú dôležitou zložkou potravy pre ich energetickú hodnotu, obsahujú esenciálne (pre život nevyhnutné) mastné kyseliny, vitamíny rozpustné v tukoch.

Tuky majú pre organizmus význam ako tepelná izolácia, sú súčasťou bunkových membrán a plnia mnoho iných funkcií.

Príjem tukov (25-30% prijatej stravy) je pre zdravý život nevyhnutný, kľúčový je však výber tukov.

Prečo prednostne prijímať nenasýtené mastné kyseliny?

Mastné kyseliny si zjednodušene môžeme predstaviť ako retiazku z korálok. Ak hovoríme o nasýtených mastných kyselinách, sú všetky korálky spojené len jedným vláknom. Nenasýtené mastné kyseliny majú niektoré korálky pospájané dvoma vláknami. A tento rozdiel spôsobuje odlišný fyziologický účinok mastných kyselín.

Nasýtené mastné kyseliny nájdeme prevažne v živočíšnych tukoch. Pri vysokej konzumácii týchto tukov vzniká v tele acetón (ketolátka) poškodzujúci pečeň a obličky. Pri dlhodobej tvorbe acetónu dochádza k vzniku tzv ketoacidózy. Pri tejto chorobe dochádza k vylúčeniu katiónov zodpovedných za alkalickú rezervu ( látky môžu byť kyslé a alkalické a je dôležité dodržiavať medzi nimi rovnováhu). Živočíšne tuky obsahujú cholesterol, ktorý vo vačšom množstve spôsobuje telu problémy.

Nenasýtené mastné kyseliny sú prevažne rastlinného pôvodu, nachádzajú sa aj v rybách. Medzi nimi sa nachádzajú aj dve esenciálne mastné kyseliny: kyselina linolová a kyselina linolénová. Esenciálne sú pre ich nezastúpiteľnú úlohu v tvorbe iných nenasýtených mastných kyselín so špecifickými vlastnosťami. Z nenasýtených mastných kyselín sa taktiež tvoria látky ako tromboxány alebo leukotriény, čo sú biologicky aktívne látky (pôsobia napríklad ako regulatory chorobných procesov).

Tuky teda nie sú žiadny postrach, len pri ich konzumácii musíme venovať pozornosť tomu o aký druh tukov ide.