Vláknina

13.03.2010 21:38

Vláknina

Pojem, ktorý sa veľmi často skloňuje v súvislosti s dobrým trávením a vyprázdňovaním. Je to látka vyskytujúca sa v bunkových stenách rastlín, ktorá je nestráviteľná.

Čím je taká zázračná a kde ju môžeme nájsť?

Jej, prehnane povedané, zázračné vlastnosti spočívajú v jej vlastnostiach a pôsobení v ľudskom tele. V prvom rade odlišujeme vlákninu na rozpustnú a nerozpustnú. Tá rozpustná spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, predlžuje a znižuje vzostup glukózy v krvi. Pociťujeme to ako stav nasýtenia, neprepadáva nás stály pocit hladu a teda nie sme donútení stále niečo jesť. Rozpustná vláknina pomáha znižovať cholesterol v krvi. Nájdeme ju v ovocí a strukovinách.

Nerozpustná vláknina podporuje zadržiavanie vody v tele počas prechodu potravy črevom, čo v konečnom dôsledku pociťujeme ako bezproblémové vyprázdňovanie sa. Podporuje činnosť čriev, výsledkom čoho je dobré trávenie potravy. Nachádza sa celozrnných výrobkoch, ovocí, zelenine, strukovinách.