Voda

16.03.2010 16:36

Voda

Pitný režim

 

Frekventovaný pojem, na ktorý sa kladie najvačší dôraz pre správne fungovanie organizmu. Vieme, že je nutný príjem vody, z odporúčaných tabuliek vieme aj koľko piť, dokonca mnohí z nás už tušia, že piť treba hlavne čistú a minerálnu vodu. Ale, ruku na srdce, vieme prečo je voda esenciálna zložka života?

 

Každá bunka ľudského (ale aj iného) organizmu je tvorená z istej časti vodou, záleží od funkcie bunky. Intracelulárna („vnútrobunková) voda v tele človeka tvorí 55-65% celkové objemu vody a extracelulárna („mimobunková“) voda (krvná plazma) tvorí 25% celkového objemu vody. Lenže voda sa z tela vylučuje vo forme potu, moču, sĺz, slín, čiže je nevyhnutné jej optimálne dopĺňanie. Stáva sa, že telo trpí nadbytkom vody. Príčina je v neprimeranom intravenóznom podávaní tekutín alebo pri zlyhaní obličiek.

 

Voda vytvára prirodzené prostredie pre priebeh biochemických a fyziologických reakcií, udržuje homeostázu (rovnováhu) tela, udržuje správne pH. Bez vody by sa bunky scvrkli (keďže okrem vody obsahuje bunka aj katióny a anióny) a zanikli by, čo znamená zánik života.

Pitie vody, to nie sú len akési rozprávky vymyslené lekármi, to je dôležitý akt udržujúci naše telo pri živote.